Bone broth voordelen

De voordelen van bone broth (zelfgemaakte bouillon)

Bone broth is een van de traditionele gerechten die onze voorouders al eeuwen maakten. Wat zijn de voordelen om zelf bouillon te trekken van overgebleven vleesresten en botjes? Dat lees je in dit artikel.

Bone broth voordelen

Voordelen van bone broth

Bone broth is als trend overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, maar eigenlijk kennen we het al heel lang. Al eeuwen maken we in Europa bouillon van overgebleven visgraten, vleesbotten en restjes groente. Bone broth zit vol met allerlei voedingsstoffen, is goedkoop om te maken en is op allerlei manieren te gebruiken. En dat zijn nog maar een paar van de voordelen van bone broth. Hieronder lees je nog veel meer voordelen van bone broth.

Bone broth is gezond

Bone broth bevat allerlei mineralen en andere voedingsstoffen die rondom de botten aanwezig zijn. Vooral als je wat (appel)azijn toevoegt, komen het vlees en alle voedingsstoffen goed los van het bot. Zelfgemaakte bone broth is rijk in calcium, magnesium, fosfor en allerlei sporenelementen. Deze mineralen zijn van natuurlijk oorsprong en worden makkelijker in je lichaam opgenomen dat kunstmatige mineralen uit een pilletje. Ook bevat bone broth glucosamine en andere stoffen die goed zijn voor je gewrichten.

Gelatine is rijkelijk aanwezig in bone broth. Dit is een goede en goedkope bron van eiwitten, helpt tegen veroudering en pijnlijke gewrichten, versterkt de ondersteunende weefsels in je lichaam en geeft sterke haren en vingernagels.

Bone broth is goedkoop

Bone broth is extreem goedkoop. Je kunt een bouillon trekken van restjes vlees, vis en groenten die je anders zou weggooien. Gebruik je een slowcooker, dan kost het urenlang garen nauwelijks energie. Bij de slager kun je goedkoop ossenstart, mergpijpjes en andere botten halen, waar andere klanten nauwelijks interesse in hebben. Misschien krijg je ze wel gratis. Kies wel botten van dieren die lokaal zijn opgegroeid met biologisch voer, dus geen dieren uit de bio-industrie. Het vet en de botten van die dieren kan vol zitten met antibiotica en andere ongezonde stoffen. Terwijl je de bone broth juist maakte omdat het zo gezond is!

Zelf bouillon maken bespaart je enorm veel geld. Als je potten met goede bouillon koopt kosten die al snel €2 tot €3 terwijl je voor een paar dubbeltjes zelf meerdere potten vult. Zelfgemaakte bone broth smaakt bovendien veel lekkerder.

Bone broth is veelzijdig

Wereldwijd wordt er al heel lang bouillon gebruikt in de keuken. Bijna elke traditionele eetcultuur heeft wel gerechten waarbij ze botten en vleesresten urenlang in een pan laten sudderen om een gezonde bouillon van te trekken. Eentje met veel smaak, dat op allerlei manieren te gebruiken is. Het is een basis voor soepen, sauzen, jus en geschikt om bijvoorbeeld groente in te koken. Er zijn talloze bone broth-recepten waarin het van pas komt. Je kunt het ook puur drinken, als je bijvoorbeeld ziek bent of om je darmen een boost te geven.

Zelfgemaakte bone broth: voordelen ten opzichte van potjes

Bij alles wat je zelf maakt geldt: je weet precies wat erin zit. Dat geldt ook voor bone broth en bouillon: als je je vlees bij een goede slager koopt die vlees van lokale koeien verwerkt, weet je dat het van goede kwaliteit is. Koeien die gras hebben kunnen eten en buiten in de wei hebben gestaan. Bouillon in blokjes, pakjes en potjes is vaak een waterige substantie waaraan smaakstoffen zijn toegevoegd. De voedingswaarde en de smaak is minder dan wanneer je het zelf hebt gemaakt. En je weet zeker dat de bouillon vers is. Kant en klare bouillon moet langere tijd in de winkelschappen kunnen staan, dus het is vaak verduurzaamd en veel duurder dan wanneer je het zelf maakt.

Geen tijd om zelf bone broth te maken? Haal een slowcooker in huis, gooi een liter water en wat botten in de pot en je hebt er geen omkijken naar. Na een nachtje pruttelen (geen kans op aanbranden!) is de bouillon klaar.