Blender in de keuken

Werkt jouw blender binnenkort draadloos?

Erger jij je ook wel eens aan de kabels van keukenapparatuur? Met Ki komt er een oplossing aan. Deze nieuwe standaard lijkt op draadloos opladen zoals je bij smartphones gewend bent, maar dan speciaal voor keukenapparatuur. De Ki-standaard kan ervoor zorgen dat je minder stroomkabels (en dus ook minder stopcontacten) in de keuken nodig hebt.

Het Wireless Power Consortium (WPC) is dezelfde organisatie die ook de Qi-standaard voor draadloos opladen van smartphones regelt. Voor de keuken is een aparte standaard met de naam Ki ontwikkeld. Er gelden namelijk heel andere eisen voor keukenapparatuur. Voor een smartphone is 15 Watt voldoende, maar voor een friteuse of mixer heb je al snel 2.200 Watt nodig om krachtig genoeg te kunnen hakken, mixen of verwarmen. Ki werkt met elektromagnetische inductie om stroom over te brengen naar de apparaten. Daar wordt de opgewekte stroom gebruikt om de motoren, verwarmingselementen en elektronica aan te sturen.

Blender in de keuken

Fabrikanten kunnen zich eind 2024 aanmelden voor Ki-certificering en de eerste producten zullen dan in de komende jaren volgen. We verwachten dat inductiekookplaten het eerst gebruik ervan zullen maken en daarna zullen er spoelen zijn die onzichtbaar onder het keukenblad kunnen worden ingebouwd. Ki kan ook draadloos stroom sturen door materialen zoals graniet, kwarts, marmer en houdt tot een dikte van zo’n 4 centimeter.

Wat heb jij aan Ki in de keuken?

Hier zijn een aantal voordelen van Ki:

  • Geen storende kabels meer, met minder kans op struikelen
  • Eén oplader voor meerdere apparaten
  • Minder stopcontacten nodig
  • Je hebt meer vrijheid bij het ontwerpen van je keuken
  • De opladers zijn onzichtbaar
  • Ki is op meerdere manieren beveiligd tegen oververhitting
  • Er wordt alleen stroom gegenereerd als er een apparaat wordt gedetecteerd

Als bijvoorbeeld een blender wordt omgestoten, stopt de stroomtoevoer onmiddellijk. De onderkant van apparaten mag nooit zo heet worden dat dit brand of schade kan veroorzaken. Dit betekent overigens wel dat je speciale pannen met extra isolatie op de bodem moet gebruiken, om het aanrecht te beschermen tegen de hitte.

Ki keukenapparatuur van Midea

Fabrikanten zoals Philips en Miele zijn lid van de WPC, dus we hopen dat zij de komende jaren met Ki-geschikte apparaten op de markt gaan komen. Het relatief onbekende merk Midea heeft zelfs al aangekondigd dat ze producten met Ki uit gaan brengen. Het gaat om de Midea Celestial Flex Series, bestaande uit een blender, stoompan en waterkoker. Je hoeft ze alleen op de inductieplaat te zetten, zoals hierboven te zien is.

Bekijk Midea-producten bij Amazon

Voor een echt snoerloze keukenervaring is dan ook nieuwe apparatuur nodig en dat kan duur worden. De extra onderdelen zullen rond de €10 extra kosten met zich meebrengen, maar je moet ook de kosten van de installatie en verbouwingen meerekenen. Is dat de upgrade waard? Voorlopig zullen we nog gewoon een stroomkabel moeten gebruiken als we een blender willen gebruiken.