Havermoutpap als ontbijt

7 manieren om havermout minder gezond te maken

Havermout staat bekend als een nieuwe health food. Maar dan moet je het wel op de juiste manier eten, want dit zijn 7 fouten die vaak worden gemaakt.

Havermoutpap als ontbijt

Havermout kan ook ongezond zijn

Havermout is makkelijk als ontbijt. Je kunt er muesli van maken, allerlei toppings toevoegen, opwarmen en zelfs koekjes ervan bakken. Volgens deskundigen is havermout gezond omdat het tijdens de spijsvertering bindt met galzout, waardoor dit niet geresorbeerd wordt maar via de ontlasting het lichaam verlaat. Omdat galzouten in het lichaam gemaakt worden uit cholesterol, zou je met het regelmatig eten van havermout op een natuurlijke manier je cholesterolspiegel omlaag kunnen brengen. Daar komt bij dat je havermout kunt wellen waardoor een pap ontstaat, die je langer een vol gevoel geeft. Havermout is van nature glutenvrij, dus ook daar hoef je je niet druk over te maken. En dan helpen de vezels ook nog bij de spijsvertering, dus niets houdt je tegen om elke ochtend met een kom havermout te beginnen.

Toch zijn er 7 manieren om het minder gezond te maken, waar je je misschien niet eens zo van bewust was.

#1 Je eet te grote porties
Dat het gezond is, wil nog niet zeggen dat je er onbeperkt van moet eten. In plaats van een droge portie van 45 gram eten mensen het dubbele. Die portie van 45g gram is ongeveer 150 calorieën, zodat je nog 150 verhoudt voor de topping, zonder dat het een caloriebom wordt. Ook moet je de hoeveelheid havermout afstemmen op de hoeveelheid vocht, namelijk 1:2 voor rolled oats en 1:3 voor steel-cut oats.

#2 Je gebruikt niet genoeg toppings
Sommige mensen voegen te weinig toppings toe, omdat ze bang zijn dat het ongezond wordt. Erg lekker is het niet en de havermout gaat je al snel tegen staan, waardoor je minder eet en uiteindelijk later weer snel gaat snacks. Voeg daarom wat vers fruit toe (ongeveer 10 calorieën) en nog een paar gezonde vetten met gehakte nootjes. Uiteindelijk kom je dan op 300 tot 400 calorieën uit. Ook met kaneel kun je wat extra smaak toevoegen. Lekker met bijvoorbeeld met appel en walnoten.

Havermout op tafel

#3 Je voegt te veel suiker toe
Best lekker om je havermoutpap wat zoeter te maken met honing, ahornsiroop, bruine suiker of chocoladeschaafsel, maar daarmee wordt het al snel een suikerbommetje. Kies liever voor ongezoete cacaopoeder, vanille-extract of kaneel. Smaakt ook zoet, maar beter voor je tanden.

#4 Te veel nootjes
Gehakte of geschaafde nootjes in de havermout geven het wat meer smaak en ze bevatten ook eiwit en gezonde vetten. Maar er zitten relatief veel calorieën in, waardoor het een calorieënbom wordt. Zelfs bij een klein handje nootjes zit je dan al snel aan de 400 calorieën in totaal.

#5 Je gebruikt ongezonde drankjes
Je kunt koeienmelk, amandelmelk, sojamelk, rijst-, haver- en quinoa-rijstdrank op je havermout schenken, maar niet alles is even gezond. Amandelmelk en sojamelk zijn bijvoorbeeld vaak gezoet met suiker of bevatten allerlei toevoegingen, zoals verdikkingsmiddelen.

Havermout met te weinig topping

#6 Je gebruikt gedroogd fruit
Lekker, een flinke schep gedroogde perziken, rozijnen of vijgen op je havermout, maar gedroogd fruit kan wel acht keer zoveel calorieën bevatten dan vers fruit. Kies daarom liever voor vers, bevroren of gevriesdroogd fruit. Wel zo vullend, minder calorieën.

#7 Je koopt kant en klaar
Als je het niet zelf maakt, weet je ook niet wat erin zit. Dat geldt zowel voor kant en klaar-pakjes met porties als de havermout die je in een koffietentje koopt. Vaak is het veel te duur (een halve kilo havermout kost nog geen 50 cent en daar haal je 10 porties uit!) en bevat het te veel suiker en andere lekkermakers. In een koffiezaakje gooien ze er bijvoorbeeld eiwitpoeder, room en kunstmatige smaakjes in en omdat het al in een kom zit heb je niet de mogelijkheid om op het etiket te kijken. In instant zakjes met havermout zitten vaak ook allerlei toevoegingen, zoals te veel suiker.