Brood bewaren in diepvries

5 tips voor brood bewaren in de diepvries

Wat zou het handig zijn als er elke ochtend een mandje vers brood klaarstond in de keuken. Zonder dat je naar de bakker hoeft te lopen of zelf hoeft te bakken. Helaas is dat niet zo, maar je kunt wel altijd brood achter de hand hebben door het in te vriezen. Maar hoe vries je het in en hoe lang bewaar je het dan?

Brood bewaren in diepvries

Brood bewaren in de diepvries

Brood kun je prima bewaren in de diepvries. Als je gesneden plakken hebt kun je precies de hoeveelheid uit de vriezer halen die je nodig hebt. Je moet wel rekening houden met een paar spelregels. Zo is het niet verstandig om stokbroden en chabatta in te vriezen. Alles met een groot oppervlak aan korst en weinig inhoud is minder geschikt omdat het niet meer zo lekker is als je het ontdooit.

Allerlei andere broden zijn wel goed in te vriezen, zoals plakken van een normaal brood, bolletjes en dergelijke.

Tip #1 Zorg dat het brood koud is

Tip #2 Snijd het brood in plakken
Wil je een heel brood invriezen, dan is het slim om in plakken te snijden voordat je het invriest. Dat geldt ook voor cake en andere baksels. Je kunt dan later makkelijker de portie pakken die je nodig hebt, zonder meteen het hele brood te moeten ontdooien.

Tip #3 Pak het brood goed in

Wikkel de plakken strak in plastic voordat je ze in de diepvries doet. Je kunt ook een zak met zipsluiting gebruiken of zelfs een vacumeermachine. Brood met een harde korst kun je het beste voorzien van een dubbele laag plastic, omdat de scherpe hoeken wel eens scheurtjes in het plastic kunnen veroorzaken, waardoor het brood gevoelig wordt voor vriesbrand. Zorg dat het brood niet ‘naakt’ in de vriezer ligt.

Tip #4 Bewaar brood maximaal een maand

Je kunt brood 3 tot 6 maanden in de vriezer bewaren, maar na een maand neemt de smaak af. Zorg dat brood onder handbereik ligt als je het vaak gebruikt en leg het op een iets warmere plek in de vriezer, bijvoorbeeld vlakbij de deur.

Tip #5 Ontdooien en opwarmen

Haal het brood tijdig uit de vriezer en leg het op het aanrecht in de verpakking. Daarbij neemt het brood eventueel vocht uit de verpakking op. Pas als het brood op kamertemperatuur is haal je het uit de plastic zak of de volle. Je kunt het vervolgens ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden leggen om de korst weer stevig te maken.

Een andere techniek is om het bevroren brood 20 minuten in een oven van 200 graden te leggen. Dit zorgt ervoor dat je het sneller kunt eten, maar doe dat wel meteen want de kwaliteit neemt daarna snel af.